OSTEOPOROZA – BOLEST ŠUPLJIH KOSTIJU

Osteoporoza je bolest za koju je karakterističan gubitak koštane mase usled čega kosti postaju krhke i lako lomljive pa na osnovu toga je zovu i “Bolest Šupljih Kostiju”. Najosetljiviji delovi skeleta su butna kost i kičmeni pršljenovi gde se prelomi dešavaju bez povreda prilikom svakodnevnih aktivnosti. Budući da se kosti, kao i ostali organi, obnavljaju, do osteoporoze dolazi kada obnavljanje koštane mase ide sporije od novih preloma. Osteoporoza pogađa i žensku i mušku populaciju ali su poslednja istraživanja pokazala da su žene izložene većem riziku od dobijanja osteoporoze, naročito žene nakon ulaska u menopauzu.

Koji su simptomi osteoporoze?

U ranim fazama osteoporoze gotovo da nema nikakvih simptoma zato što se ne oseti postepen gubitak koštane mase. Kada dođe do gubitka koštane mase može doći do sledećih simptoma: Bolovi u leđima, smanjenje visine, blago povijeno držanje i krivljenje kičme, prelomi koji se događaju prilikom svakodnevnih aktivnosti. Faktori rizika za pojavu Osteoporoze: Dugotrajno korišćenje određenih lekova poput sedativa i barbiturata, neadekvatna ishrana, pušenje i alcohol, bolesti organa za varenje, rana menopauza.

Prevencija osteoporoze

Prevencija osteoporoze bi trebalo da počne još u ranoj mladosti kroz redovno unošenje kalcijuma i vitamina D. Pravilna i raznovrsna ishrana i uzimanje suplemenata je pravi korak na putu ka zdravom životnom stilu. Lečenje osteoporoze zavisi od toga koliko je bolest zapravo napredovala i od tipa osteoporoze. Većina lekara preporučuje izmenjenu ishranu bogatu kalcijumom I vitaminom D kao I blagu fizičku aktivnost budući da dobijanje telesne težine dodatno opterećuje kosti. Značajno pomažu zdrav stil zivota I prekidanje konzumacije alkoholnih pica I cigareta.