CVETNI MED (LIVADSKI MED) – LEKOVITOST I PRAVILNA UPOTREBA

Cvetni med, odnosno, livadski med se dobija iz različitih vrsti cveća odnosno biljaka. Zbog različite kombinacije biljaka, cvetni med poseduje daleko više minerala I vitamina od drugih vrsta meda. 

Med spada u red najzdravijih proizvoda koje nam je priroda podarila I njegova lekovitost i lekovita svojstva su poznata od najranijih perioda ljudskog razvoja. U svakom delu napisanom o lečenju biljem I medicini zasnovanoj na prirodi, glavnu ulogu preuzima med koji je od davnina poznat kao tečno zlato. Postoji više različitih vrsta, ali je veoma vazno naglasiti da lekovita svojstva poseduje svaki prirodni med

Cvetni med

Livadski med zauzima prvo mesto u lekovitosti zahvaljujući raznolikosti biljaka od kojih je napravljen. Svaka biljka ima svoja lekovita svojstva, pa tako I cvetni med poprima svojstva I benefite tih biljaka. Bitno je napomenuti da med napravljen na području Srbije obiluje maslačkom koji je u farmaceutskim I medicinskim krugovima nadaleko poznat kao “čistač krvi”. 

Cvetni med ima različito vreme kristalizacije I u zavisnosti od podneblja na kom je nastao I od biljaka koje pčele koriste u izradi, može biti od žute do jarko crvene boje. Zašto je bitna kristalizacija? – Kristalizacija je prirodan process prelaska meda iz tečnog u kristalno stanje. Kod meda, važno je naglasiti da prilikom kristalizacije ne dolazi do gubitka lekovitog sastava meda. Konzumacija kristalizovanog meda dovodi do toga da se najbolje iskorišćavaju lekovite prednosti meda, budući da se on duže zadržava u usnoj duplji I ne dolazi u dodir sa želudačnom kiselinom.

Livadski med je jedan od glavnih saveznika u borbi za očuvanje imuniteta I optimalnog funkcionisanja organizma. Zbog svog hemijskog sastava, preporučuje se konzumacija meda tokom cele godine. 

Med sadrži veliki broj mineral poput aluminijuma, joda, kalcijuma, gvožđa( spisak je nepregledan) I veliki broj amnokiselina koje dolaze iz polena I nektara.

Svojstva meda:

 • Antiimflamatorno
 • Antibakterijsko
 • Antioksidativno
 • Antimikotičko
 • Antimutageno

Lekovita svojstva meda:

 • Sadrži veliki broj antioksidanasa I deluje antistresno
 • Ubrzava obnavljanje krvnih sudova
 • Jača srce I reguliše srčani ritam
 • Poboljšava cirkulaciju
 • Deluje povoljno na nervni sistem
 • Odličan u borbi protiv gojaznosti 
 • Poboljšava imuni sistem
 • Poboljšava rad organa za varenje
 • Pomaže u detoksikaciji organizma

Med u kombinaciji sa limunom

Limun je jedan od glavnih saveznika u borbi protiv prehlade. Kao nezaobilazni saveznik u borbi protiv različitih vrsti bakterija I virusa, u kombinaciji sa medom, stvara se prava “vitaminska bomba” koja na različite načine utiče na dobrobit celog organizma. Kombinacija meda I limuna koristi se kao preventiva protiv gripa I može da pomogne u borbi protiv viška kilograma. Kombinacija meda I limuna značajno skraćuje period koji je organizmu neophodan kako bi se odbranio od bakerija I virusa kojima smo izloženi. 

Cvetni med

Med u kombinaciji sa nanom

Nana je jedna od najpoznatijih biljaka na našim prostorima. U kombinaciji sa medom, predstavlja odličnu odbranu od virusa I bakterija. Posebno pogoduje za lečenje pluća I gornjih disajnih organa. Ukoliko želite da očistite oluća I bronhije, nana I med su vaši najjači saveznici. Zbog svog smirujućeg dejstva, nana je korisna u borbi protiv stresa.

Med I pomorandža

Med  u kombinacji sa pomorandžom, posebno preporučujemo osobama oslabljenog imuniteta i osobama sa problemima sa probavom. Karakteriše ga osvežavajuć ukus I zahvaljujući svojim jedinstvenim sastojcima, može da se koristi svakodnevno kao dodatak ishrani.

Pravilna upotreba meda

Najbolji način da pridobijete sve korisne sastojke meda je da ga kozumirate pola sata pre obroka. Med ne treba stavljati u vrelo mleko ili čaj, budući da gubi svoja lekovita svojstva ako se zagreva na više od 40 stepeni. Preporuka je da se nakon konzumacije meda ne pije hladna voda.