KAKO SPREČITI OPADANJE KOSE?

Šta je proređivanje i gubitak kose?

Gubitak određenog broja vlasi na dnevnom nivou je normala, međutim, gubitak veće količine dovodi do pojave da se kosa proređuje i tanji. Kod većine ljudi u toku jednog dana opada 50-100 vlasi, što je neprimetno, jer prosečna osoba ima oko 100.000 vlasi na glavi. U slučaju sezonskog opadanja kose (period proleća i jeseni), dolazi do većeg broja izgubljenih vlasi u toku jednog dana, ali ovaj vid gubitka kose nije trajan i u većini slučajeva je takođe neprimetan. Postavlja se pitanje kako sprečiti opadanje kose? Saznajte u nastavku teksta!

Kod osoba koje pate od proređivanja i gubitka kose dolazi do smanjenog samopouzdanja i osećaja privlačnosti, povlačenja u sebe i pojave depresije.

KAKO SPREČITI OPADANJE KOSE

Koji su glavni uzroci proređivanja i gubitka kose?

Ovaj problem pogađa oba pola. I kod muškog i ženskog pola, najčešći faktori za proređivanje i gubitak kose jesu:

1. Genetski faktor

Najčešći vid gubitka kose jeste genetski nasledan i kod muškaraca i kod žena, i to sa očeve

i majčine strane.

2. Hormoni

Androgena alopecija (odnosno muški i ženski obrazac gubitka kose) se javlja kada su folikuli osetljivi na androgene – muške polne hormone, a posebno dihidrotestosteron (DHT). Kada folikul dlake dođe sa ovim hormonom u dodir, usled osetljivosti usporava se ili zaustavlja rast kose. Kod žena postoje još neki faktori koji utiču na pojavu ovog stanja.

3. Godište

KAKO SPREČITI OPADANJE KOSE
Hair loss storyboard conceptual compositions set with profile macro view of balding scalp skin infographic images vector illustration

Proređivanje i gubitak kose se može dešavati u starijim, ali i tinejdžerskim, dvadesetim i tridesetim godinama života (suprotno od verovanja da se to dešava samo kod starijih ljudi).

Proces proređivanja kose:

1. Mikroinflamacije koje oslabljuju kosu
2. Energetski deficit
3. Rast kose se usporava ili zaustavlja u korenu, kosa se proređuj
e

Mikroinflamacije kože glave takođe predstavljaju jedan od faktora koji utiče na pojavu ovog problema. Do njih dolazi kada se koža glave oko folikula dlaka upali i oslabi sam koren dlake. To su blaga zapaljenja kože koja u nekim sličajevima mogu proći i nezapaženo.

Stages of the acne formation on human skin.

Inflamacija kože:

1. Zdrava koža 2. Mikroinflamacija 3. Upala (epitem)

Ako kosa počne iznenada da opada ili je podložnija lomljenju, postoji mogućnost da je tome uzrok neki od zdravstvenih problema, kao što je oboljenje štitne žlezde, nedostatak gvožđa, vitamina B i proteina, kao i previše vitamina A ili pojava neke autoimune bolesti. U nekim slučajevima opadanja kose mogu izazvati i pojedini lekovi. Nakon utvrđivanja vrste proređivanja kose objasnićemo i kako sprečiti opadanje kose na prirodan način.

Koje su vrste proređivanja, gubitka i opadanja kose?

1. Telogen efflumium :

Radi se o brzom i drastičnom gubitku kose. Proces je reverzibilan. U ovom slučaju vlasi kose opadaju zbog folikula koji su prerano ušli u završnu fazu ciklusa rasta. Nastaje kao posledica ozbiljnih infekcija, operacija, usled nedostatka proteina, konzumacije beta blokatora, pojedinih lekova za dijabetes, itd.

2. Anagen efflumium :

Reč je o znatnom gubitku kose tokom aktivne faze rasta. Gubitak se javlja najčešće nakon hemoterapije ili radioterapije. Reverzibilan je, ali ne uvek u potpunosti.

3. Alopecia areata :

Predstavlja tip potpunog gubitka kose u regiji koja je zahvaćena i dolazi do pojave tzv. „pečata“. Nekada se može razviti i u totalni gubitak kose. Smatra se autoimunom bolešću, kada organizam na jedan ili više sopstvenih organa ili tkiva reaguje kao da je strano telo u pitanju, pa pokušava da ga „odbaci“. Najčešće dolazi do poboljšanja i ponovnog rasta kose u periodu od par meseci do godinu dana. Ako je gubitak kose veći, manje su šanse da će kosa ponovo izrasti. Često dolazi do spontanog poboljšanja, bez ikakvih tretmana, a u slučaju ako nisu zahvaćenje veće regije, direktno u „pečate“ se indukuju steroidne injekcije. U ovom slučaju je potrebno minimum 1-2 meseca za prve rezultate. Ili ako ni to ne pomaže, mažu se steroidne kreme, gde je za rezultate potreban duži vremenski period.

4. Cicatricialna alopecia :

U pitanju je redak oblik ozbiljne alopecije i trajnog gubitka kose. Tkivo folikula dlaka se uništava i zamenjuje ožiljačnim tkivom.

5. Trichotilomania :

Ovaj vid gubitka kose za uzrok ima nprekidno povlačenje i čupanje kose. Češće se javlja kod ženskog pola i u ovom slučaju je potrebno konsultovati se sa psihijatrom.

6. Trakciona alopecia :

Do ovog vida gubitka kose dolazi usled prisutnosti stresa kose zbog vrste frizure (npr. zategnuti konjski rep ili punđa).

7. Ostalo:

Kao uzrok opadanja kose može biti i pojava bakterijske i gljivične infekcije.

❖ Takođe, kosa može opadati u većoj meri usled stresa, bilo fizičkog, psihičkog ili emotivnog. Obično se vidljive promene na skalpu uoče 3-6 meseci posle stresa ili fizičke traume. Izbegavajte stresne situacije koliko god je to moguće. Onda kada vaše telo i psiha počnu da se oporavljaju, i vaša kosa će početi ponovo da raste.

Koji su simptomi za prepoznavanje opadanja, gubitka ili proređivanja kose?

Proređenu kosu imate ako vam se dešava nešto od sledećeg:

 1. Počinje da vam se povećava prirodni razdeljak (razdeljak se širi)
 2. Kosa deluje ili je slabija na dodir nego pre
 3. Možete da vidite kožu skalpa kroz kosu.

Ukoliko vam se dešava nešto od narednih situacija, potrebno je da se javite lekaru ili dermatologu:

 1. Kosa vam opada mnogo više i brže nego što je to normalno
 2. Pojavljuju se ogoljeni delovi kože glave
 3. Počinje da vam se povlači linija kose.

Kako sprečiti opadanje, gubitak i proređivanje kose prirodnim putem?

Kada saznate uzrok, počnite u skladu sa tim da jedete raznovrsnu hranu, proverite krvnu sliku i vidite da li su vam minerali i vitamini u balansu.

Kokosovo ulje : ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo. Potrebno je malo ga zagrejati i utrljati u kožu glave. Ostavite da deluje sat vremena pa isperite.

Sok od crnog luka : je bitan za stvaranje kolagena i zdraviju kožu. Kada iscedite sok crnog luka, utrljajte ga u kožu glave i masirajte. Ostavite 15 minuta, a zatim šamponom isperite.

Jaje : potrebno je bar 2 puta nedeljno da napravite pakovanje za kosu od jednog jaja i malo kokosovog (može i maslinovog ako nemate kokosovo ulje pri ruci) ulja i utrljajte u koren kose.

Takođe postoje i tretmani za opadanje kose kao što su:

 1. PRP tretman (ovaj tretman podrazumeva ubrizgavanje krvne plazme u skalp kako bi se podstakao rast nove kose)
 2. Mezoterapija kose (ovaj tretman podrazumeva da se u kožu glave, pomoću iglica, ubrizgavaju posebni „kokteli“ koji bi podstakli koren da ponovo proizvodi dlaku kose)
 3. Transplantacija kose (ovom tretmanu se pribegava kao krajnjem usled drugih neuspelih

tretmana).

Pored navedenih metoda za sprečavanje opadanja kose mi nudimo i sjajan preparat na bazi kolagena koji se pokazao kao odlično sredstvo za jačanje i hidrataciju kože glave i kose.

Rezultati primene DERMATINA posle tri meseca:

 • 100% hidriranost kože
 • 45% manje vidljivih bora (lice, čelo, vrat)
 • 27% zategnutija koža na celom telu
 • Bujnija, jača i kvalitetnija kosa
 • Kvalitetniji nokti koji se ne lome i ne cvetaju